Virtual reality in de klas!

Virtual reality roept al gauw associaties op met technische bedrijven, computers en games. Echter is het zo rap in ontwikkeling dat virtual reality beschikbaar wordt voor een veel breder publiek. Verwachting is dat er in 2018 25 miljoen gebruikers gaan zijn. Optimistisch? Wij denken van niet! Zelfs op het gebied van onderwijs zijn er diverse mogelijkheden. Virtual reality als onderwijstool? Lees snel verder!

Studenten en virtual reality

Jongeren zijn dé groep die moderne technieken snel eigen maken. Niet meer dan logisch om virtual reality voor educatieve doeleinden te gebruiken. Studenten maken in hoge mate gebruik van het internet. Internet om informatie op te zoeken, educatieve video's te raadplegen en zelfs virtueel les te krijgen. Logischerwijs volgt virtual reality! Dingen die in het echte leven niet uitvoerbaar zijn, te duur zijn of gevaarlijk zijn: virtual reality maakt het wél mogelijk. Virtual reality kan zo een leerzame aanvulling zijn naast het luisteren naar hoorcolleges en vergaren van kennis. De praktijkkennis kan met behulp van virtuele applicaties worden opgedaan. Dit ondersteunt het oude principe: niet denken, maar doen! Een arts dient medicijnen te studeren, maar des te meer het in de praktijk toe te passen. Een virtuele wereld waarin geoefend kan worden, is hiervoor dé uitkomst.

Voorbeelden

Terugreizen in de geschiedenis en de ruimte virtueel bezoeken. Virtual reality maakt het mogelijk. Door de visuele technieken kun je een -bijna echte- reis door de ruimte maken en hierbij de planeten en sterren op ware grootte zien. Je kunt de afstanden raadplegen en het biedt een realistische kijk op ons sterrenstelsel. De geschiedenisles wordt niet alleen verteld, maar de studenten gaan met een tijdmachine terug in de tijd. Verhalen komen tot leven en de geschiedenis krijgt kleur door je tijdelijk te begeven in de middeleeuwen. Een bril op en jouw eigen reis door de geschiedenis of ruimte is een feit. Zien, aanraken, meemaken: door de interactiviteit krijgt leren een nieuwe betekenis.

De toekomst

Voor kinderen is het een van de dingen die veel indruk op ze maakt: in een wereld zijn, waar je normaal niet bent of kan zijn. Door virtual reality wordt leren interessanter en uitdagender. Studenten en docenten vergaren nieuwe vaardigheden en kennis. Virtual reality maakt het mogelijk om bestaande situaties na te bootsen. Zo zal de bril ongetwijfeld ook een rol gaan spelen op universiteiten en beroepsopleidingen. Je kunt straks vanuit huis de colleges bezoeken, medestudenten ontmoeten en met docenten overleggen. Zitten de studenten later met een VR bril op in de klas? Only time will tell..

De echte wereld stelt grenzen, virtual reality biedt oneindige mogelijkheden!

education and virtual reality

Deel deze pagina