Virtual reality als hulpmiddel om angsten te overwinnen!

Een paar weken geleden schreef Jodi een artikel waarin werd gesteld dat virtual reality oneindig veel mogelijkheden biedt. Dit bleek wel weer toen mijn blik op een artikel over virtual reality therapie viel. Virtual wat?! Ja, dat is een hele mond vol. Virtual reality wordt niet meer alleen gebruikt voor bijvoorbeeld online webshops, showrooms en het onderwijs, maar nu ook om angsten te overwinnen. Tja, het blijft me verbazen, de mogelijkheden van virtual reality.

Virtual reality en angst

In het artikel wordt iemand met pleinvrees (angst om je in drukke openbare ruimtes te bevinden) als voorbeeld genomen. Stel je eens voor dat jij hier last van hebt. Het liefst zou je de hele dag binnen blijven, omdat dat als een veilige plek voelt, maar jij en ik weten allebei dat dat niet zal helpen om je angst te overwinnen. Dus, hoe dan verder? Juist, de virtual reality-bril helpt je een handje. De virtual reality-bril dompelt je onder in een virtuele 3D-wereld waarin je geconfronteerd wordt met beelden van jouw angst. Op deze manier kun je op je eigen tempo wennen aan hetgeen waar je bang voor bent. Ideaal als je het mij vraagt, zeker omdat jij zelf de baas bent; als het je te veel wordt, kun je zo weer uit de virtuele wereld stappen door je bril af te zetten.
Nu heb ik zelf geen last van een bepaalde angst, waardoor het lastig is om mezelf in te beelden dat zo’n bril gevoelens van angst kan oproepen, maar dit blijkt wel echt zo te zijn. Het idee dat je je vervolgens niet in de virtuele situatie bevindt, laat deze angstgevoelens afnemen en op deze manier werk je aan het overwinnen van je angst.
Andere voorbeelden van angst waar een virtual reality-bril bij zou kunnen helpen, zijn hoogtevrees en vliegangst.

Ondanks het zijn van “koos-angst-loos”, geloof ik wel dat virtual reality daadwerkelijk kan bijdragen aan het overwinnen van angsten. En wie weet, komt er – gezien de razendsnelle ontwikkelingen - binnenkort wel iets waarmee de virtual-reality bril mij kan helpen. Kortom, ik laat me (wederom) verrassen! 

Deel deze pagina