Oculus Rift in sport: virtual reality in het voetbalstadion.

Persoonlijk heb ik vrij weinig met voetbal op tv (maar daar ben ik natuurlijk ook vrouw voor): ellenlange discussies over of een scheids had moeten fluiten, of een speler de andere kant op had moeten spelen of over het misplaatsen van een vrije trap. En dan heb ik het nog niet over de ene samenvatting na de andere, waarmee menig man graag zijn avond vult. Waarom ik dan toch over dit onderwerp schrijf? Virtual Reality vind ik wél erg interessant en na een artikeltje gelezen te hebben over een toepassing van de vr-bril Oculus Rift in de voetbalwereld heb ik besloten om het toch even te delen.

Virtuele analyse: ''Ik stond vrij!''

Er is nu namelijk een oculus rift applicatie waarbij je in de huid van een voetballer kunt kruipen. Door middel van echte beelden van de wedstrijd wordt een virtuele wereld nagebootst en kan achteraf gekeken worden hoe de spelers precies gelopen hebben (en dus ook waar de bal precies naartoe gespeeld had moeten worden; geen discussie meer mogelijk!). Het kan dus voor voetbalteams en vooral ook hun trainers erg handig zijn om op deze manier de wedstrijd te analyseren. Geef de spelers een vr-bril, laat ze allemaal in de huid van een bepaalde speler kruipen en de real-life analyse kan beginnen. Het beeld kan op alle gewenste momenten worden gepauzeerd en vanuit alle spelers (of gewoon van bovenaf) worden bekeken.

Beyond Sports

Het leuke vind ik dat deze software, genaamd Beyond Sports, is ontworpen door een Nederlands bedrijf en wordt toegepast in de Amsterdam Arena. Ook het Nederlands Elftal heeft de software in gebruik genomen dus wie weet heeft het wel een positieve invloed op onze prestaties op het aankomende EK. De kwaliteit van de visualisaties is echter nog niet optimaal (spelers lijken nog niet echt en er zijn nog genoeg pixels te spotten) maar een goed begin is gemaakt.

En niet alleen voor spelers maar ook voor voetbalfans is dit een leuke manier om gehoor te geven aan de drang tot het analysen van iedere pass, goal en beslissing van de scheidsrechter (want ''hoe kán die dat nou niet gezien hebben?!''). En een bijkomend voordeel: de tv is weer beschikbaar voor vrouwen die liever iets anders kijken ;). Benieuwd naar de beelden van deze software? Bekijk dan even het filmpje over Beyond Sports in dit artikel.

Virtual Reality Sport Soccer

Deel deze pagina